Dalczego warto zdrowo się odżywiać?

1 views
0

Kupując artykuły spożywcze często stajemy przed dylematem – czy kupić taniej warzywa, mięso czy pieczywo pochodzące z masowej produkcji, czy też lepiej wydać nieco więcej i wybrać produkty z certyfikatem ekologicznym. Warto zastanowić się przy tej okazji nad korzyściami dla naszego organizmu.

Czym są produkty pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych?

W przeciwieństwie do pochodzących z masowej produkcji artykułów spożywczych, produkty naturalne są o wiele bardziej wartościowe żywieniowo, ponieważ każdy producent zdrowej żywności musi spełniać określone i bardzo rygorystyczne warunki, aby taka żywność mogła być dopuszczona do obrotu.

Do uprawy roślin, hodowli zwierząt mięsnych, a także do ich przetwarzania w gotowe do spożycia produkty finalne używa się tylko i wyłącznie naturalnych nawozów, pasz oraz środków konserwujących. Producenci zdrowej żywności nie mogą stosować żadnych sztucznych preparatów do wytwarzania swoich towarów.

Dlaczego żywność ekologiczna jest zdrowsza i lepsza?

Producent zdrowej żywności poprzez swoje tradycyjne i naturalne podejście do produkcji artykułów spożywczych wprowadza na rynek jedzenie wolne od szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, które często są zawarte w masowo produkowanych warzywach, owocach czy mięsie. Głównie dlatego są one wskazane dla dzieci, osób chorych, ale także dla wszystkich, którzy chcą w sposób naturalny wspomagać swój organizm.

Żywność wyprodukowana w zgodzie z naturalnymi metodami jest smaczniejsza. Żaden sztuczny dodatek nie zaburza i nie zmienia prawdziwego smaku produktu, dlatego z całą pewnością warto zastanowić się, czy zakup ekologicznej żywności nie jest po prostu lepszym rozwiązaniem.

Dlaczego naturalnie produkowana żywność jest droższa od uzyskiwanej w masowej produkcji?

Twierdzenie, że ekologiczna żywność jest pod każdym względem lepsza od konwencjonalnej jest tak oczywiste, że warto rozważyć, czy jej cena jest adekwatna do korzyści ze zdrowego odżywania. Jak najbardziej tak. Mimo, że produkty ekologiczne nie należą do najtańszych, jednak włączenie ich do swojej diety w znacznym stopniu wpływa pozytywnie na stan zdrowia oraz samopoczucie.

A skąd wynika wyższa cena takiej żywności? Po prostu uzyskanie plonów zgodnie z naturą wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych, są nieco mniejsze i dlatego ich cena nie może być porównywalna z konwencjonalnymi produktami.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Your email address will not be published. Required fields are marked *